13 Şubat 2011 Pazar

Sivasspor 2-3 Trabzonspor


İkinci devrenin üç haftasını puan kayıplarıyla geçen Trabzonspor bu kez kazanarak üzerindeki kara bulutları dağıtırken, liderliğini de sürdürdü. Sivasspor ise yine kaybetti ve Bucaspor'un kazanmasıyla düşme hattına gerilemiş oldu.


Lider, geçtiğimiz iki hafta gol atamayan ön alan hattıyla maça çıkmayı tercih ederken, geride cezalı olan Giray ve Cale'nin yerine Mustafa ve yeni transfer Piotr tercih edildi. Bu sezon sahneye çıkan Mustafa'nın her geçen gün daha iyiye gittiğini görüyoruz. Böyle devam etmesi ligimize önemli bir stoper kazandıracaktır. Ferhat'ın yakaladığı şansları iyi kullanamadığını maç öncesi yazımızda belirtmiştik, bu anlamda Piotr'un oynaması tam isabet oldu. Maç içerisinde gayet iyi oynadığını ve görevini yerine getirdiğini de söyleyebiliriz. Rıza Çalımbay ise Bursaspor deplasmanında sahaya sürdüğü kadroyu tercih ederek değişikliğe gitmedi.

Erken Gelen Gol 

Daha maçın ilk dakikalarında Sivasspor'un sol köşeden Kamil Grosicki ile ortaya açtığı topun Engin Baytar ile buluşması sonucu Trabzonspor rakibini eksik yakaladı ve Jaja ile cezayı kesti. Sivasspor'un golü erken yemesiyle birlikte planlar değişti, geçen hafta Grosicki'nin arkasında oynayan Ziya'nın pek ileri çıkmaması bugün tersine döndü. Oyunu rakip alana yıkan Sivasspor pozisyon aradı, topa aniden hareket kazandırarak topu açtı. Bunun sonucunda sağdan başlayıp solda biten atakta Kamil Grosicki ile, soldan başlayıp sağda biten atakta Uğur Kavuk ile gol aradılar. Bursaspor'a karşı sağda oynayan Mehmet Yıldız, Ziya'ya koridor açmak amacıyla maçın bir bölümünde sola, Kamil sağ tarafa geçti. Sonuç vermese bile Rıza hocanın son haftalarda değişikliklerini izlemek büyük zevk. Erman Kılıç'ın iki haftadır orta sahanın ortasında oynadığını da burada hatırlatmakta fayda var.

Engin Baytar - Burak Yılmaz ve Kaptan

Sivasspor'un çok adamla gittiği bu anlarda sahada Trabzonspor'un tam anlamıyla istediği oyun olmasına rağmen kolay kaybedilen toplar tehlikelerin büyümesini engelliyordu. İstenilen pas trafikleri kurulamamasına rağmen yakalanan net fırsatlar ise harcanıyordu. Bunlardan ikisinde Engin'in tercihleri Burak'ı kızdırıyor, Engin'de oyundan çıkmak istiyordu! Engin Baytar'ın küstüm, oynamıyorum tribi atması küçükken oynadığımız mahalle maçlarını hatırlattı. Burada ne olursa olsun, Engin net pası atmamış veya Burak ne söylemiş olayına girmeden Engin Baytar'ın yapmış olduğu hareketler yanlıştı. Formasını Sivas'lı bir yedek oyuncuya verip soyunma odasına gitmesi ise komedi. Her geçen gün akıllanmasını beklediğimiz Engin Baytar'dan böyle hareketler görmek üzücü. İşin bu kısmını ''yine'' Şenol Güneş'e bırakalım. Bu olaylar yaşanırken sahada, Trabzonspor'un kaptanlık pazubandını takan Umut Bulut'u ise ne Burak Yılmaz'ın yanında, ne de Engin Baytar'ın yanında göremedik. Yine maç esnasında yaşanılan olaylarda göremediğimiz gibi. Kaptanlık pazubandını takıyoruz, bitti değil. Bunun saha içinde gereklilikleri var. Bugün bunu da sahaya yansıtan Selçuk İnan oldu. Hep arkadaşlarının yanında, her olayın içindeydi. Pazuband olmasa kaptanı Selçuk zannederdik!


İkinci Devre

Sivasspor'un devre arası transferlerinden biri olan ve kısa süre içerisinde adından sıkça söz ettiren Kamil Grosicki'nin hücumdaki etkinliği Sivasspor'u ligde tutma adına en önemli silahlardan birisi olarak gözüküyor. Hızlı kullanılan serbest vuruş sonrası Kamil'in sol çaprazdan vurduğu şut ve Colman'a çarpan top ile skor eşitlendi. Bu dakikadan sonra takımını yine geri çekmeyen Rıza Çalımbay ise Trabzonspor'un ekmeğine yağ sürerek arkaya adam kaçırma yoluyla gol bulmasına yardımcı oldu. Serkan Balcı'nın Q7'yi andıran pasıyla hareketlenen Burak Yılmaz'ın da ligde açık alanda çok zor yakalanabileceğini gördük. Fiziği ve hava hakimiyetiyle çok önemli bir silah ve Şenol Güneş'in kendisinden yararlandığını görmek Türk Futbolu adına olumlu bir kazanç. Umut Bulut'un formsuz olduğu bu günlerde, en ileri uçta oynayabilecek özellikleri de kendisinde mevcut bulunuyor. Bugün attığı iki golde bu bölgede oynarken geldi. Çok yönlülüğüyle şampiyonluğa yürüyen Trabzonspor'a çok ciddi yarar sağladığını söylemek mümkün.

2-1 öne geçtikten sonra skoru yine koruyamayan Trabzonspor'un yediği golde Kamil Grosicki'nin soldan getirdiği topun altını çizmek lazım. Aynı zamanda bugün iyi oynayan Kadir'in golden önce orta sahada top ile kurduğu iletişim, golün ilk habercisiydi. Maçta kötü oynayan Mehmet Yıldız'ın yerine oyuna dahil olan Kamanan'ın golüyle sevinen Sivasspor'luların sevinci ise uzun sürmedi. Santradan sonra yapılan iki pas ve Burak Yılmaz'ın vuruşu skoru belirleyen an oldu.

Alanzinho'nun Kullanılma Şekli

Geldiği günden beri güçsüz fiziğiyle sıkça adından söz ettiren Alanzinho'nun skor Trabzonspor'un lehine gelişmezken pek katkısını göremedik. Yeni isimlere ve değişik taktiklere yönelebilecek Şenol Güneş'in ilk sarıldığı silahı doğru bulmuyor, bir sonuç verdiğini de hatırlamıyorum. Bunun yerine forvet Brozek'i oyuna alıp, Umut'u kanatlardan birine çekmek gibi değişik alternatifler konuşulabilir. Önümüzdeki dönemde bu konuda değişimler görmek Trabzonspor'un yararına olacaktır.

Kaybedilen puanların ardından oyundan çok üç puanın önemli olduğu bir virajı geçti Trabzonspor. Artık üst üstte puan kaybeden takım değiller ve o baskının oyuncuların üzerinden kalkması performans olarak geri dönecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder