12 Şubat 2011 Cumartesi

Lider İçin Kritik Viraj


İlk devreyi en yakın rakibi Bursaspor'un 5, Fenerbahçe'nin 9 puan önünde lider kapatan Trabzonspor için ikinci yarının ilk haftaları pek istediği gibi gitmedi. Üç haftada kaybedilen 7 puan Bursaspor ile Trabzonspor'u aynı puana getirirken, Fenerbahçe'de farkı 2 puana kadar indirdi. İkisi Avni Aker'de olmak üzere kaybedilen puan kayıplarının ardından Sivasspor maçının önemi bordo mavililer için bir kat daha artmış durumda.

Ersun Yanal döneminde zirve yarışına ortak olan ancak kolay puanlar kaybeden ( içeride Denizli - Konya - İBB ) Trabzonspor 7 maçta sadece 1 galibiyet alabilmiş, Sivasspor maçı öncesi iki galibiyet alarak Sivas'ta tamam ya da devam maçına çıkmıştı. O gün rakibin oyununa cevap veremeyen Trabzonspor sahadan 3-0 mağlubiyetle ayrılıp yeni bir yola doğru saptı. Ersun Yanal ile yollar ayrılırken, son hafta CL elemesi kaçtı ve sancılı bir dönem başladı. Ardından Şenol Güneş'in gelmesiyle yeniden yolunu bulan Trabzonspor için geçtiğimiz anıları hatırlatan bir Sivasspor maçı gelmiş bulunuyor. Avni Aker'de yine kolay puanlar kaybedilirken ( Ankaragücü - Antalya ) deplasmanda Fenerbahçe'ye mağlup olundu. Bu anlamda Trabzonspor için önemli bir eşik Sivasspor deplasmanı. Puan kaybı durumunda tablo olarak bir şey kaybedilmeyecek ancak dört haftada gelen dört maçlık puan kaybı psikolojik olarak Trabzonspor'u oldukça yaralayacak.


2010 yılında hedef maç kaybetmeyen Trabzonspor bu dönemde biri yedeklerle çıktığı maçta iki maç kaybetti, Kadıköy'de rakibinin oyununu sadece izledi. Gökhan Gönül - Mehmet Topuz, Andre Santos - Dia kanatlarına cevap veremedi. Orta sahada da Selçuk ve Colman kilitlenince erken kopan bir maç oldu. Bu puan kaybının ardından gelen Antalya beraberliğini de psikolojik bir etki olarak gösterebiliriz. İşlerin daha kötüye gitmemesi için bugün Sivasspor deplasmanından gelecek üç puan çok önemli. Trabzonspor'u hayata bağlayacak bu üç puan, yarışta kendilerini yine iddaalı bir konuma getirecektir.


Savunmada sakat ve cezalıların çok olduğu Trabzonspor'da bugün tercih edilen isimler Mustafa - Glowacki ikilisi olacak. Yine sakat ve cezalıların olduğu Beşiktaş maçında forma şansı bulan Mustafa Yumlu, o günden sonra gösterdiği performansla oldukça güven verdi. Yaptığı soğukkanlı hamlelerin yanında, topu oyuna sokması kendisi adına büyük avantaj ve Milli takım içinde önümüzdeki senelerde önemli bir alternatif olmaya doğru gidiyor. Cale'nin yerine tercih edilen isim Ferhat diye konuşuluyor ancak Piotr'da bu bölgede forma şansı bulabilir. Polonya'da takımının geri dörtlüsünde başarılı bir performans sergilemişti ve Ferhat'ın yakaladığı şansları iyi kullandığını söylemek zor.

Türkiye'de dizilişlerde önemli bir yer tutan ön libero tabirini çoğu kez ortadan kaldıran Şenol Güneş, Selçuk - Colman ve Engin üçlüsünün ikisini orta göbekte oynatabiliyor. Bu anlamda Selçuk'u daha derinde kullanan Şenol hoca, dün Gaziantepspor yazısında belirttiğimiz ikinci orta saha oyuncusundan alınamayan ofans desteğini yeterli biçimde alıyor. Uzak forvet olarak Burak'tan da ciddi bir destek alan Trabzonspor, bu taktiği genel olarak en iyi uygulayan takım görünümünde.

Blogun açılış yazısı olan Sivasspor ve mücadelesi karşısında Trabzonspor'un işi kolay olmayacak ancak deplasmanda daha rahat oynayan liderin bu maçı kayıpsız geçip liderliğini sürdüreceğini düşünüyorum.

Eksikler:

Trabzonspor: Giray - Tayfun Cora ve Cale ( cezalı ) , Egemen ( sakat )
Sivasspor: Abdurrahman ve Ivanovs ( sakat )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder