11 Şubat 2011 Cuma

Futbolun Gelişen Yüzü: Gaziantepspor


Sezona başlarken oluşturduğu kadroyla her Anadolu takımının elinde bulundurmak isteyeceği güçlü ve alternatifli bir kadroya sahip olan Gaziantepspor planlı ve programlı bir şekilde ilerlemeye devre arasında da devam ederek kadrosuna Wagner, Cenk Tosun, Muhammet Demir, Hürriyet Güçer (kiralık), Hakan Duyan Burton ve İbrahim Özgen gibi isimleri katarak adından sıkça söz ettirmeye devam etti. Genç oyunculara ilgi duymasıyla bilinen ve bu konuda oldukça başarılı olan Tolunay Kafkas'ın ara transferde aldığı oyuncularda bu yönleriyle dikkat çekiyor. Samsunspor'dan gelen İbrahim 90, İngiltere'de Liverpool alt yapısında oynayan Hakan ve Almanya'nın Frankfurt takımından gelen Cenk 91, Bursaspor'un altyapısından Türk futboluna atılan Muhammet Demir 92 doğumlu. Wagner ise 85 doğumlu zamanında Alex De Souza'dan sonra yeni Alex tanımlamasıyla Cruzeiro'da oynamış, Lokomotiv Moskova'dan gelen büyük bir oyuncu olarak ifade edilebilir.

Ligin kaliteli kadrolarından birini elinde bulundurmasına rağmen atılan gol sayılarına baktığımızda Gaziantepspor'un karnesinin pek başarılı olmadığını görüyoruz. Bu söylediğimizi sayısal olarak ifade edecek olursak ligin ilk devresi bittiğinde Gaziantepspor'un attığı gol sayısı 15, Buca ve Kasımpaşa'dan sonra ligin en az üçüncü golü atan takımın Gaziantepspor olduğunu gösteriyordu. Bununla ilgili olarak girilen pozisyon konusunda da oldukça sıkıntıları bulunuyor. Kasımpaşa deplasmanında Sosa'nın şapkadan tavşan çıkarmasını bekleyen ve bu golle maçı kazanan, Konyaspor deplasmanında rakibin 10 kişi kaldığı ana kadar pozisyonu bulunmayan Gaziantepspor için son lig maçlarından örnekler böyle verilebilir. Tolunay Kafkas'ın takımlarının hücum açısından zayıf, savunma açısından güçlü bir yapıda olduğu bilinen bir gerçek ancak mevcut kadronun oluşturduğu beklenti her iki konuda da Gaziantepspor'u başarılı kılabilecek potansiyele sahip.


Gaziantepspor, Tolunay hocanın benimsemiş olduğu ve kadroya en uygun olarak gözüken diziliş 4-2-3-1 ile sahaya yayılıyor. Futbolun üst kademe takımlarını başarıya götüren bu taktik aynı zamanda ligimizde Bursaspor'a da bir şampiyonluk olarak geri döndü. Bu dizilişte en çok dikkat çeken nokta uzak forvetin etkinliği ve fark yaratması. Oyunun akışı esnasında yaratılan boş alanlar ve uzak forvet olarak oynayan oyuncunun buraları doldurması doğru uygulandığı vakit izlenmeye değer. Bir diğer önemli nokta orta sahadaki 2'nin, 3'ten kopuk olmaması ve gerektiğinde buraları doldurabilmesi taktiğin işleyişi açısından hayati önem taşıyor. Gaziantepspor özeline geri dönersek, sorun da biraz buradan kaynaklanıyor. Bu bölgede oynayan ikiliden ( Orhan Gülle - Murat Ceylan , Zurita - Murat Ceylan veya takıma yeni katılan Hürriyet ) hücuma yeterli katkı gelmiyor. Birisi geride beklerken, diğerinin hücuma yapacağı katkı sınırlı kalıyor, yeterli olmuyor. Bu bölgede Orhan Gülle'yi derinde kullanabilecek Gaziantepspor'un ihtiyacı olan oyuncu Ernst tarzı bir tamamlayıcı. Oyunun iki tarafına yardım edebilecek bir oyuncu Gaziantepspor'a level atlatacaktır.


Kadronun geri kalanına dönecek olursak kalede müthiş bir zenginlik gözüküyor. Sezon başında gelen ve gösterdiği performansla ilk devrenin as takımında yer alabilecek işlere imza atan Karcemarskas'ın yanı sıra Mahmut ve Hakan Duyan gibi potansiyelli alternatifler Tolunay hocanın yüzünü güldürmeye yeterli. Savunmanın bek kısmında Elyasa - Serdar Kurtuluş - Ivan ve Şenol Can gibi ligimiz için gayet iyi isimler görüyoruz. Performansıyla milli takıma çağırılan Emre Güngör, hızıyla ve gücüyle ilk devre tam puan alan Dany ile tecrübesiyle Yalçın genç oyuncuların önünde stoper için göz dolduran isimler.

10 numara bölgesinde sıkça Jorginho'ya şans veren ancak istediği verimi alamayan Tolunay Kafkas'ın elinde artık Wagner gibi bir alternatif var ve ondan Tabata'nın gösterdiği form grafiğini beklemek yanlış olmaz.Takıma, şehire ve lige alışmasının ardından kendisinden beklentim oldukça yüksek. Bu bölgeden verim almaya başlayan bir Gaziantepspor arka ikilinin desteği gelmese dahi Konyaspor, Kasımpaşa maçlarını açabilecek konuma gelebilir. İleri ucun kanatlarında oynayabilecek Popov, Sosa ve 5 gollü Olcan Adın için ise ayrı ayrı yazı kaleme alınabilecek oyuncular. Devre arası yapılan takviyelerin ardından santrafor bölgesi de alternatifli bir hale getirildi ve gelecek senelerin temeli atıldı. Burada şimdilik dikkatlerimizi çeken isim Cenk Tosun. Gayet düzgün bir fiziğe sahip ve Galatasaray'a karşı oynadığı oyun ile kendisini almayan takımları şimdiden pişman etti.

Gol yollarında sorunları olan ancak görüldüğü gibi gayet kaliteli bir kadroya sahip olan Gaziantepspor'un bu sezon kadroyu iyice birbirine ısındırarak sene başı yapılacak 1-2 nokta takviyeyle üst sıraları zorlayacak konuma gelecektir. Bu bağlamda Gaziantepspor'un attığı ve atacağı adımları merakla takip ettiğimizi söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder